Judiska centralrådet i samarbete med Amanah har gått ut med ett gemensamt uttalande, som vi publicerar i sin helhet:

Det är med djup oro som vi återigen ser islamofoba hatmanifestationer på svenska gator. Än en gång tillåts rasister och extremister missbruka demokratin och yttrandefriheten för att normalisera hat mot en av Sveriges religiösa minoriteter genom att bränna Koranen.

Vår tragiska historia har lärt oss att bokbål ofta är början på att normalisera hat mot en grupp i samhället. Då var det mot oss judar, nu senast mot muslimerna. Att inte betrakta dessa hatmanifestationer som hot och hets mot folkgrupp är historielöst.

Den tyske judiske författaren Heinrich Heine, skrev år 1821: ”På den plats där böcker bränns kommer människor i slutändan också att brännas”.

1933 var ett av Nazitysklands första steg för att utrota den judiska kulturen – de brände judiska böcker. Vi vet alla vad som sedan hände.

Vi känner stor oro över utvecklingen i Sverige. Angreppen på minoriteter, som judar och muslimer, har tilltagit och normaliserats de senaste åren.

I ett demokratiskt samhälle skall varje individ känna sig trygg och uppskattad.

Vi vill därför uttrycka vårt stöd till det svenska muslimska samfundet och framhålla att varje handling och tecken på fördomar och hat är oacceptabelt.

Judiska centralrådet i samarbete med Amanah